Сomparație
| 0
×

Înregistrare

Informatii profil

Datas Autentificare

or login

Este necesar în primul rând nume!
Este nevoie de nume!
Primul nume nu este valid!
Numele de familie nu este valid!
Aceasta nu este o adresă de e-mail!
Este necesară o adresă de e-mail!
Acest e-mail este deja înregistrată!
Este necesară Parola!
Introduceți o parolă validă!
Va rugam sa introduceti 6 sau mai multe caractere!
Vă rugăm să introduceți 16 caractere sau mai puțin!
Parolele nu sunt aceleași!
Sunt obligatorii Termeni și condiții!
E-mail sau parola este greșită!

Top 7 întrebări stupide la interviurile pentru angajare. Unde e capcană și cum răspundem corect

15.11.2017

Dacă măcar odată ați  fost la un interviu de angajare, cel mai probabil ați avut de răspuns la o sumedenie de întrebări. Nu toate par a avea logică, dar uneori, prin intermediul celor mai simple întrebări, angajatorul poate scoate la iveală acea informație pe care noi încercăm să o ascundem. Cum înțelegem «sensul secret» al întrebărilor, cum dăm dovadă de înțelepciune atunci când răspundem la ele astfel încât să creăm o impresie bună? Înarmați-vă cu cunoștințe, astfel la următorul interviu vă va fi mult mai ușor!

Pe an ce trece, în toate companiile din lume, indiferent de domeniul de activitate, capacitate și politică internă, profesioniștii din secția resurse umane adresează   aceleași întrebări. La prima vedere acestea nu au nicio legătură cu viitoarea profesie și doar acoperă pauza dintre subiecte cu adevărat importante, deși, în realitate, prin maniera în care răspundeți la acestea ați putea povesti unui    specialist de cadre cu experiență mult mai multe decât este indicat în CV-ul dvs. Așadar, despre ce fel de întrebări este vorba, care este adevăratul sens al acestora și cum să răspundem la acestea pentru a nu o da în bară?               

1. Povestiți puțin despre sine

Sensul întrebării – capcană. Este practic imposibil să povestești «puțin» despre sine. Întrebarea e prea generală, iar să ghicești ce anume vrea să știe despre dumneavoastră angajatorul, este imposibil – va trebui să solicitați o concretizare și cel mai probabil, aceasta nu se va încheia cu nimic bun. De fapt, angajatorul nu vrea să vă cunoască mai îndeaproape, ci verifică abilitatea dvs de a vă prezenta din punct de vedere profesionist, și astfel, de a coopera cu persoanele din cadrul companiei și din afara acesteia.

Cum răspundem. Nu are rost să vă enumerați realizările obținute în plan profesional, despre acestea angajatorul deja a aflat din CV. Gândiți-vă la acele calități personale pe care le apreciați la sine însăși, adăugați câteva informații ce țin de trecut (unde ați învățat, de ce ați ales această profesie, ați avut vreun hobby) și menționați care este scopul vieții dvs., nu vă aprofundați în întrebări cu caracter intim. La urma urmei, mai bine vă puneți la treabă fantezia,  dar nici într-un caz nu faceți ochi rotunzi și nu vă   bâlbâiți – aceasta va da de înțeles că stabilirea contactelor nu este latura forte a dvs.

2. Care este slăbiciunea dvs principală?

Sensul întrebării-capcană. Evident, nimeni și niciodată nu va răspunde cinstit la o asemenea întrebare. Și, bineînțeles, orice angajator înțelege acest lucru. La fel, el înțelege că drept răspuns ar putea primi fie o formulare bine învățată și plină de rațiune, fie o încercare stângace de a glumi «Slăbiciunea mea este pasiunea pentru muncă». Cu toate acestea, întrebarea respectivă ajută angajatorul să determine cât de onestă este persoana pe care o are în față, precum și să înțeleagă dacă aceasta se va isprăvi cu propriile neajunsuri.

Cum răspundem. Cât mai serios și bine gândit. De exemplu, ați putea recunoaște că nu sunteți capabil să lucrați în situații stresante sau că aveți teama de a vorbi în public. Dar imediat să adăugați că aceasta nu reprezintă un obstacol pentru desfășurarea activității profesionale și să povestiți prin exemple cum faceți față acestor situații.

3. Unde vă vedeți peste 5 ani?

Sensul întrebării-capcană. Peste ani vă puteți vedea în calitate de oricine – chiar și un prinț danez, cosmonaut sau un ficus. În orice caz, viața întotdeauna diferă de ideile noastre despre ea, dar și angajatorilor nu le este interesant ce credem noi despre aceasta. Prin întrebarea respectivă se încearcă să se observe cât de devotați veți fi companiei și dacă sunteți gata să vă construiți o carieră anume în cadrul acestei organizații. 

Cum răspundem. Nu este necesar să jurați angajatorului loialitate până la sfârșitul vieții. Această întrebarea este șansa dumneavoastră de a povesti despre activitatea proprie: realizări personale și profesionale, particularitățile caracterului, ambiții etc., care, în opinia dvs., vă vor ajuta să construiți o carieră de succes și, prin urmare, să fiți utili companiei-angajator.

4 . De ce vreți să lucrați la noi?

Sensul întrebării-capcană. La prima vedere, răspunsul logic la această întrebare ar fi lăudarea companiei în cauză. Dar, în realitate, majoritatea angajaților sunt sătui de atâtea elogieri, de aceea răspunsul dumneavoastră minimum îi va decepționa, iar  maximum îi va irita și le va crea impresia că nu sunteți capabili să gândiți profund.

Cum răspundem. Nu încercați să lăudați compania  - vorbiți mai mult despre motivația dvs. de a lucra. Dacă ați fost pur și simplu atras de salariu înalt, angajatorul, cel mai probabil, va fi decepționat. Majoritatea angajatorilor caută acea persoană care tinde spre auto-realizare, dezvoltare și o carieră de succes – deoarece acesta nu este un simplu executant, ci omul capabil de a promova compania. 

Cu toate acestea, nu trebuie să negați totalmente interesul pentru salariu, deoarece va părea lipsit de sinceritate și va arăta stupid. Nici într-un caz nu spuneți că vreți să schimbați locul de muncă de care v-ați plictisit. Acest lucru va face intervievatorul să se îndoiască în fiabilitatea dvs. și a planurilor pe care le aveți.

 5. Aveți vreun hobby?

Sensul întrebării-capcană. De cele mai multe ori, persoana care caută un loc de muncă, percepe această întrebare ca pe una nesemnificativă și stupidă, doar, la prima vedere, nu are nimic cu job-ul. Drept rezultat  - răspunsuri negândite și lipsite de seriozitate, iar uneori un simplu și cinstit «Nu», care, cel mai probabil, va dezamăgi angajatorul. Scopul acestei întrebări este formarea unei imagini complete despre personalitatea dvs., pentru că un hobby poate spune multe despre caracterul omului.

Cum răspundem.  Sincer. Dacă nu aveți nici un hobby, pur și simplu povestiți cum vă petreceți timpul liber, dar, evident, fără a oferi prea multe detalii. Dacă ați încercat o dată sau de două ori un anumit tip de sport, sau o modalitate extremă de distracție – menționați și acest lucru, spunând că va plăcut și că neapărat îi veți anunța dacă mergeți la un club de fitness. Angajatorii moderni încep să aprecieze personalul care respectă un mod sănătos de viață.

6. Cum v-ar fi descris colegii?

Sensul întrebării-capcană. Încă o întrebare de tipul celor la care ați vrea să răspundeți fie prin minciună, fie prin glumă. Încercați să nu oferiți angajatorului o asemenea plăcere. Dacă veți începe în mod deschis să vă lăudați, veți părea un mincinos și nu veți oferi angajatorului informația de care are nevoie. Scopul acestuia – de a afla dacă vă puteți evalua dintr-o parte și, la necesitate, de a vă regla comportamentul profesional.

Cum răspundem. Modestia înfrumusețează omul – rețineți această afirmație și acționați corespunzător. Încercați să orientați ușor conversația spre tema «Consider că cel mai mult colegii îmi apreciază…» sau «Mi-ar plăcerea să mă prezint dintr-o anumită perspectivă». Aceasta vă va oferi posibilitatea să nu păreți un lăudăros și, în același timp, să vă subliniați punctele forte și aspirațiile profesionale.

 7. De ce doriți să plecați/ ați plecat de la postul de muncă anterior?

Sensul întrebării-capcană. Oricare ar fi răspunsul, acesta va fi privit ca o avertizare: un motiv analogic ar putea să vă determine să vă despărțiți și de viitorul angajator.

Cum răspundem. Auzind răspunsul la întrebarea sa, angajatorul trebuie să fie sigur că: a). concedierea de la postul anterior de muncă nu a avut loc din cauza calificării necorespunzătoare; b). prin concedierea dvs., imaginea companiei angajatoare și interesele acesteia nu au avut de suferit;  sau c). o asemenea situație nu se va putea repeta din motive obiective. În general, mai bine nu desfășurați prea mult subiectul referitor la ceea ce nu va plăcut într-o anumită companie, dar explicați că poziția precedentă nu va oferit posibilitatea de a obține acele  reușite profesionale spre care ați tins. Și, bineînțeles, menționați de ce, după părerea dumneavoastră, noul post de muncă vă va ajuta în acest sens.

 

Download attached document

« Inapoi