Сomparație
| 0
×

Înregistrare

Informatii profil

Datas Autentificare

or login

Este necesar în primul rând nume!
Este nevoie de nume!
Primul nume nu este valid!
Numele de familie nu este valid!
Aceasta nu este o adresă de e-mail!
Este necesară o adresă de e-mail!
Acest e-mail este deja înregistrată!
Este necesară Parola!
Introduceți o parolă validă!
Va rugam sa introduceti 6 sau mai multe caractere!
Vă rugăm să introduceți 16 caractere sau mai puțin!
Parolele nu sunt aceleași!
Sunt obligatorii Termeni și condiții!
E-mail sau parola este greșită!

Noile reguli de apărare împotriva incendiilor

12.02.2020  |  Articole

În vara anului 2019 în Republica Moldova au intrat în vigoare noile normative de apărare împotriva incendiilor pentru clădiri și încăperi. Proiectul de lege a provocat discuții aprinse în rândul furnizorilor de mărfuri și servicii, precum și a reprezentanților diferitelor afaceri. Cineva s-a expus „pentru”, cineva a văzut în acest proiect o amenințare pentru afacerea sa. Dar, într-un fel sau altul, proiectul de lege a fost aprobat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Și, din momentul publicării Actului normativ „Siguranța la incendii. Instalații de semnalizare și avertizare la incendiu” în Monitorul Oficial (MO nr. 256-259, art. 1390 din 16 august 2019), acesta a intrat în vigoare și a obligat toate organizațiile să respecte noile standarde de calitate și securitate.

Proiectul a fost adoptat la 07 august 2019. Noile reguli se bazează pe standardele din România și UE. De exemplu, unul dintre standardele la care se face referire în Actul normativ NCM E.03.03:2018 este Standardul SM SR EN 54. El este o versiune adaptată a standardului adoptat în România, despre care ne vorbește abrevierea SM SR. Cu documentul integral puteți face cunoștință pe site-ul oficial al Documentelor normative în construcții - http://www.ednc.gov.md/upload/61/NCM_E.03.032018.pdf. Documentul este disponibil în limbile română și rusă.

Ce s-a schimbat?

Din momentul intrării în vigoare a actului normativ NCM E.03.03:2018, toate echipamentele de apărare împotriva incendiilor prezente pe piața moldovenească trebuie să fie certificate conform standardului UE. Toate componentele trebuie să aibă certificat de conformitate eliberat de organismele acreditate în certificare în RM pe baza încheierii pozitive a unui laborator de testare acreditat și recunoscut în Uniunea Europeană sau certificat de conformitate eliberat de autoritatea, de asemenea, acreditată și recunoscută în Uniunea Europeană. Actul prevede posibilitatea certificării separate a fiecărui tip de echipament. Totodată, dacă sistemul de apărare împotriva incendiilor este complex, el necesită o certificare generală, ceea ce garantează funcționarea bine organizată și eficientă a acestuia în caz de apariție a incidentelor.

La instalarea sistemului de stingere și semnalizare a incendiilor este necesar să se respecte standardele specificate în actul normativ, iar toate echipamentele utilizate trebuie să dispună de certificatele corespunzătoare. Pe lângă certificatele obținute de către producătorii de echipamente, sistemele trebuie să fie supuse și unei certificări locale. Acest lucru poate fi realizat la Centrul Național de Standardizare, Metrologie și Certificare a RM sau la alte organizații învestite cu acest drept. Proprietarilor de încăperi li se recomandă să se adreseze către o companie de instalare a sistemelor de de apărare împotriva incendiilor pentru consultații. De asemenea, trebuie să vă asigurați de faptul că sistemul deja instalat respectă noile standarde de calitate.

Trebuie remarcat faptul că, inspecția tehnică a instalațiilor de semnalizare și avertizare de incendiu trebuie efectuată cel puțin o dată la 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației și apoi periodic, ținând cont de uzura instalației. Certificarea tehnică trebuie efectuată de un expert tehnic atestat în domeniu, care nu reprezintă interesele beneficiarului și a organizației care deservește instalația.

Actul normativ NCM E.03.03:2018 prevede o serie de modificări, care vor afecta aproape toate tipurile de afaceri. În primul rând acest lucru se datorează modificărilor introduse în procedura de punere în exploatare a sistemului de apărare împotriva incendiilor. Standardele europene, de care se ține cont în document, garantează că toate elementele sistemului de apărare împotriva incendiilor, care au trecut procesul de standardizare și au fost puse în exploatare în conformitate cu noile reguli, sunt eficiente și funcționabile.

Modificările vor afecta în mod direct toți proprietarii de întreprinderi de alimentație publică. Deci, la întreprinderile de alimentare publică cu 50 de locuri sau mai multe, pentru a stinge un incendiu atunci când sunt aprinse grăsimi, echipamente de bucătărie (aragaze, tigăi; cuptoare verticale, unghiulare, în lanț; cuptoare pentru frigărui folosind gaz, lemn, cărbune, fritiurniță; panouri de încălzit; sisteme de ventilație de evacuare), pentru acest tip de incendii, trebuie să fie protejate de instalații specializate, modulare de combatere a incendiilor locale.

O atenție deosebită se acordă cerințelor față de echipamentele instalate în clădirile de locuit cu multe apartamente. Este vorba despre clădirile noi. Datorită noilor standarde, cumpărătorii de apartamente vor putea să se asigure din timp că blocul este nepericulos pentru trai și că toate echipamentele respectă standardele acceptate în Europa.

O altă cerință nu mai puțin importantă, prezentată în noile normative este înlocuirea obligatorie a sistemelor de stingere automată a incendiului în parcările auto. Așadar, dacă zona de parcare depășește 400 m3 (aproximativ 15-20 de locuri de parcare), trebuie instalat un sistem de stingere a incendiului cu apă. Anterior se permitea instalarea sistemelor de stingere automată a incendiului cu pulberi, însă, cum s-a arătat în practică, astfel de sisteme au multe neajunsuri și sunt puțin eficiente în caz de incendiu.

S-au schimbat și cerințele față de autonomia sistemului în absența energiei electrice. Dacă anterior sursa de rezervă trebuia să asigure alimentarea autonomă a sistemului de semnalizare de incendiu timp de 24 de ore, acum ea trebuie să asigure o durată de funcționare de 48 ore și, în plus, 30 minute de funcționare în modul de alarmă. Trebuie remarcat și faptul că, acum cablurile și conductoarele instalațiilor de semnalizare și avertizare a incendiilor trebuie să fie exclusiv cu fire din cupru, cu un diametru nu mai mic de 0,8 mm. De asemenea, circuitele electrice de conectare a detectoarelor automate de incendiu, declanșatoarelor manuale, dispozitivelor de alarmare și a altor componente trebuie executate în fire sau cabluri cu o limită de rezistență la foc stabilită în normative.

 

Desigur, cu mult mai multe modificări s-au introdus în normative, însă chiar și lista prezentată arată clar de ce noile standarde au fost cu adevărat necesare pentru implementare pe teritoriul Republicii Moldova. Siguranța vieții umane și a proprietății trebuie îmbunătățită în permanență. Ceea ce obligă introducerea modificărilor corespunzătoare în legislație și acte normative. Datorită inovațiilor, proprietarii de întreprinderi și spații vor putea verifica de sine stătător conformitatea sistemelor de apărare împotriva incendiilor cu noile standarde și vor solicita companiilor responsabile de instalarea acestor sisteme documente ce confirmă standardizarea.

« Inapoi